Een goede beslissing berust vaak op een goede kennis van het product.
Wij merken vaak dat er heel wat vooroordelen rond een tracking systeem hangen, daarom leggen wij in 5 stappen duidelijk uit hoe een tracking systeem werkt.

1. Blackbox

Een tracking systeem begint met de installatie van een zogenaamde blackbox.
Dit is het hart van een tracking systeem.

Een blackbox kan je eigenlijk het best voorstellen als een gsm gekoppeld aan een gps maar zonder scherm. Deze ‘smartphone’ bevat een simkaart en een gps-module.
De gps-module van het tracking systeem zorgt voor een registratie van de verplaatsingen van uw voertuig.
In de meeste gevallen worden de snelheden, afgelegde weg, tijdsduren en stilstanden nauwkeurig geregistreerd en bij sommige leveranciers wordt het ook bijgehouden in een intern geheugen.

De blackbox wordt in de meeste gevallen ingebouwd in de wagen en gebruikt elektriciteit van de batterij. Het gaat om een kleine verbruiker, dus de batterij hoeft geen extra inspanning te leveren.

Het inbouwen zelf gebeurt in de meeste gevallen achter het dashboard, dat is niet alleen makkelijk te bereiken, het is ook de meest stabiele plaats in de wagen.

Er bestaan ook tracking systemen die niet ingebouwd hoeven te worden en werken op de 9V-aansluiting van de wagen.

Ontdek meer over track & trace >

2. Simkaart

Éénmaal de gegevens geregistreerd zijn door het tracking systeem, worden ze doorgestuurd met behulp van de simkaart van de blackbox.
We willen er nog even bij vermelden dat het hier niet gaat om een klassieke simkaart zoals in uw telefoon, maar om een simkaart die enkel kan communiceren met andere apparaten. Een zogenaamde M2M simkaart (Machine to Machine).

3. Servers

De doorgestuurde gegevens van het tracking systeem worden ontvangen in een server (die best beveiligd is) en worden daar ogenblikkelijk verwerkt en weergegeven in de software.
In optimale gevallen kan u ook beveiligd naar uw gegevens kijken.

4. Software

De software van het tracking systeem is meestal toegankelijk via een website.

De software visualiseert alle gegevens van het tracking systeem (en dus de positie van de wagen) en laat toe om de plaats van uw voertuigen te bekijken en om analyses te maken van het rijgedrag en de basis tijdbesteding van de bestuurder.

Dat betekent dat u geen software lokaal hoeft te installeren op een computer maar dat u uw portaal altijd en overal kan bereiken.

Voor een uitgebreide analyse van de werkuren, installeert u best een badgelezer in de wagens om zo aan tijdsregistratie te doen.

Met deze gegevens kan u tal van zaken efficiënter gaan beheren zoals de planning, het wagenpark of de tijdsbesteding.

Lees meer over tijdsregistratie >

5. Extra contacten

Een goede blackbox heeft standaard een aantal contacten voorzien om extra apparatuur aan te koppelen. Denk maar een privé/professioneel schakelaar, een temperatuur sensor, badgelezer, klavieren, barcode scanners, alarmknop, privacyknop, deurcontacten, startonderbrekers, enz.

Elk van deze handige contacten kan voor uw bedrijf of sector vaak de doorslaggevende reden zijn om snel over te gaan tot aankoop van een tracking systeem.

Een makkelijke oplossing

De installatie van een tracking systeem biedt u heel wat mogelijkheden om uw wagenpark te gaan controleren.